تحلیل تکنیکال مملو است از مفاهیم مختلفی که تسلط بر آنها لازمه تبدیل شدن به یک تحلیلگر تکنیکال توانمند است. یکی از مفاهیم ابتدایی که در این حوزه مطرح میشود، تایم فریم (Time Frame) است. برای بررسی تغییرات قیمت یک ارز دیجیتال و پیشبینی آینده آن باید از نمودار استفاده کنید. اما اولین نکته در مشاهده نمودار قیمت، انتخاب تایم فریم است. به زبان ساده باید مشخص کنید که نمودار را در چه بازه زمانی بررسی خواهید کرد. انتخاب این بازه زمانی باید بر اساس استراتژی معاملاتی شما صورت بگیرد. اگر میخواهید بدانید که تایم فریم چیست و چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارد، در ادامه با ما همراه باشید.
تایم فریم چیست؟
عبارت Time Frame را میتوان در زبان فارسی به صورت بازه زمانی ترجمه کرد؛ اما بین معاملهگران در بازارهای مالی همان اصطلاح تایم فریم مرسوم شده است. اشاره کردیم که برای تحلیل تکنیکال نمودار قیمت هر دارایی در گام اول باید بازه زمانی یا تایم فریم مد نظر را انتخاب کنید. این بازه زمانی میتواند بین چند ثانیه تا چند سال متغیر باشد.
انتخاب بهترین بازه زمانی برای تحلیل تکنیکال و پیشبینی روند قیمت یک دارایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. معمولاً تایم فریمها به سه دسته کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تقسیم میشوند. با این وجود هر فرد باید متناسب با استراتژی معاملاتی خاص خودش، تایم فریم مناسب را انتخاب کند. در ادامه در خصوص انتخاب بهترین تایم فریم در تحلیل تکنیکال توضیح خواهیم داد.
انواع تایم فریم در تحلیل تکنیکال
اشاره کردیم که تایم فریم در تحلیل تکنیکال به سه دسته کلی تقسیم میشود. لازم است که درباره هر یک از آنها توضیح دهیم. شما به عنوان تحلیلگر باید بازه زمانی مد نظر خود را از بین این سه دسته انتخاب کنید:
1. تایم فریم کوتاهمدت
تایم فریمهای کوتاهمدت صرفاً مناسب تریدرهایی است که به طور دائمی در بازار فعالیت میکنند. به نوعی میتوان گفت این افراد تریدر هستند و زمان زیادی را به معاملهگری اختصاص میدهند. نکته مهم در خصوص این دسته از تایم فریمها آن است که به دلیل بازه زمانی کوتاهی که برای آنها انتخاب میشود، جزئیات بیشتری از نمودار به نمایش در میآید. به همین دلیل میتوان سیگنالهای بیشتری از نمودار استخراج کرد.
البته نباید فراموش کنید که هر چه بازه زمانی کوتاهتری را انتخاب کنید، دقت سیگنال صادر شده از سوی اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال نیز کاهش پیدا میکند. تایم فریمهای کوتاه مدت بین 1 تا 5 دقیقه در نظر گرفته میشوند. تریدرهایی که از استراتژی معاملاتی اسکالپینگ بهره میبرند، بیشتر با تایم فریم کوتاه مدت نمودار قیمت را تحلیل میکنند.
2. تایم فریم میانمدت
تایم فریمهای میان مدت معمولاً روی بازههای زمانی بین پانزده دقیقه تا یک روز تقسیم میشوند. معاملهگرانی که از این نوع تایم فریمها استفاده میکنند، نیاز به رصد دائمی بازار ندارند و میتوانند با استفاده از تحلیل فاندامنتال در کنار اخبار اقتصادی پیرامون دارایی، اقدام به معامله در بازار کنند. انتخاب این بازه زمانی باعث میشود که دقت سیگنالهای صادر شده توسط اندیکاتورها افزایش پیدا کند؛ چرا که دادههای غیرمعمول در اثر نوسانات ناگهانی در این حالت کاهش پیدا میکنند. تریدرهایی با استراتژیهای معامله روزانه یا سوئینگ تریدینگ از تایم فریم میان مدت استفاده میکنند.
3. تایم فریم بلندمدت
تایم فریمهای بلندمدت از روزانه آغاز میشود تا ماهانه ادامه پیدا میکند. استفاده از این تایم فریمها بیشتر مناسب معاملهگرانی است که به دنبال تحلیل رفتار دارایی در بلندمدت هستند. به این ترتیب میتوان تصویری از عملکرد قیمتی آن به دست آورد. البته بسیاری از تحلیلگران بنیادی نیز نیم نگاهی به نمودار قیمت دارایی در تایم فریمهای بلندمدت میاندازند. تریدرهایی که از استراتژی پوزیشن تریدینگ استفاده میکنند یا هولدرهایی که به دنبال سرمایهگذاری بلند مدت در ارزهای دیجیتال هستند، برای تحلیل نمودار قیمت به سراغ تایم فریم بلند مدت میروند. بیشترین دقت در سیگنالهای خرید و فروش اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مربوط به تایم فریم بلند مدت است.
چگونه بهترین تایم فریم در تحلیل تکنیکال را انتخاب کنیم؟
2 عامل اساسی را میتوان برشمرد که با زیر نظر گرفتن آنها میتوان بهترین تایم فریم در تحلیل تکنیکال را انتخاب کرد که عبارتاند از:
1. نوع بازار مالی
اولین موضوعی که باید در نظر داشته باشید این است که در کدام بازار مالی فعالیت میکنید. مثلا در بورس به دلیل محدودیت نوسان قیمت در طول یک روز، معمولاً استفاده از تایم فریمهای کوتاه مدت چندان منطقی نیست. این در حالی است که در بازار رمزارزها دامنه نوسان قیمت محدودیت ندارد. بنابراین شما میتوانید از انواع استراتژیهای معاملاتی بهرهمند شوید. ضمن اینکه دست شما برای انتخاب تایم فریم از کوتاه مدت تا بلند مدت نیز باز است.
2. سبک و استراتژی معاملاتی
استراتژی معاملاتی مهمترین عامل برای انتخاب تایم فریم در تحلیل تکنیکال است. استراتژی معاملاتی به زبان ساده یعنی آنکه بدانید زمان صحیح خرید و فروش یک دارایی چه وقت است؟ در این بین گزینههای متعددی پیش روی شما وجود دارند. با استفاده از برخی از آنها فاصله زمانی باز و بسته کردن یک پوزیشن معاملاتی در حد چند دقیقه است؛ اما به کمک برخی دیگر یک پوزیشن معاملاتی برای مدت زمان بیش از یک سال باز میماند. طبیعی است که برای هر استراتژی معاملاتی نیاز به تایم فریم اختصاصی در تحلیل نمودار قیمت دارید.
بررسی نمودار در تایم فریم کوتاه مدت به شما کمک میکند تا کوچکترین نوسانات قیمت داراییها را زیر نظر بگیرید. هر یک از این نوسانات را میتوان در حکم سیگنال خرید و فروش در نظر گرفت. این در حالی است که اساسا هولدرها یا سرمایهگذاران بلند مدت، خیلی خود را درگیر نوسانات مقطعی نمیکنند. بلکه نگاه آنها بیشتر معطوف به روندهایی است که داراییها در بلند مدت پشت سر میگذارند.
📝بیشتر بدانیم: خط روند چیست؟
در این جا نیم نگاهی به بهترین تایم فریم برای استراتژیهای مختلف میاندازیم:
- اسکالپ تریدینگ: تایم فریم کوتاه مدت
- ترید روزانه: تایم فریم میان مدت
- سوئینگ تریدینگ: تایم فریم میان مدت
- پوزیشن تریدینگ: تایم فریم بلند مدت
- هولد ارز دیجیتال: تایم فریم بلند مدت
کلام پایانی
در این مقاله بررسی کردیم که مفهوم تایم فریم چیست و چرا انتخاب تایم فریم در تحلیل تکنیکال اهمیت دارد. واقعیت این است که انتخاب بازه زمانی صحیح برای معاملهگری نیاز به تجربه دارد. بدون تعیین استراتژی معاملاتی نیز صحبت درباره تایم فریم بیهوده است. پیشنهاد میکنیم حتما زمان بگذارید و استراتژیهای مختلف را به صورت آزمایش بررسی کنید. به این ترتیب میتوانید بهترین تصمیم را برای انتخاب استراتژی معاملاتی اتخاذ کنید. انتخاب تایم فریم مناسب به شما کمک میکند که نمودار قیمت را از زاویه درست تماشا کنید.