بازار اسپات یک طرفه است. به این معنی که تنها در صورت افزایش قیمت رمز ارزها است که تریدرها در معاملات خود سود میکنند؛ چراکه میتوانند دارایی خود را با قیمت بالاتر به فروش برسانند. این در حالی است که معاملات فیوچرز، دو طرفه است. به این معنی که امکان کسب سود و زیان از افزایش یا کاهش قیمت رمز ارزها وجود دارد. معاملات فیوچرز به 2 دسته خرید یا لانگ (Long) و فروش یا شورت (Short) تقسیم میشوند. تریدرهایی که معتقدند قیمت یک رمز ارز در آینده از محدوده فعلی بالاتر میرود، پوزیشن خرید یا لانگ باز میکنند.
برعکس، تریدرهایی که پیشبینی میکنند قیمت یک رمز ارز کاهش پیدا کند، به سراغ پوزیشن فروش یا شورت میروند. در صورتی که پیشبینی تریدرها درست از آب در بیاید و تغییر قیمت در جهت مد نظر آنها رقم بخورد، سود میکنند. در غیر این صورت متضرر خواهند شد. در این مطلب قصد داریم به آموزش پوزیشن لانگ و شورت بپردازیم.
معامله فیوچرز چیست؟
معاملات فیوچرز ارز دیجیتال (Crypto Futures) تحت عنوان قرارداد آتی نیز شناخته میشوند. به موجب این معامله قراردادی بین خریدار و فروشنده منعقد میشود که در قالب آن روی معامله تعداد مشخصی ارز دیجیتال با قیمت معین در آینده (با سررسید مشخص یا غیر مشخص) توافق میکنند. برای رسمی شدن این قرارداد هر یک از طرفین معامله باید وجه تضمین را تحت عنوان مارجین (Margin) برای وجه تضمین اختصاص دهند.
در معامله فیوچرز، جابهجایی مالکیت رمز ارزها اتفاق نمیافتد. بلکه معاملهگران صرفا روی پیشبینی خود از تغییر قیمت ارزهای دیجیتال، پوزیشن های معاملاتی را باز میکنند. معاملات فیوچرز به 2 دسته استاندارد و پرپچوال (دائمی) تقسیم میشوند. معاملات استاندارد دارای تاریخ سررسید مشخص هستند. این در حالی است که معاملات پرپچوال، تاریخ انقضا ندارند و تا زمانی که حداقل یکی از 2 طرف معامله خواستار بستن پوزیشن نشود یا پوزیشن معاملاتی لیکویید نشود، باز میماند.
پوزیشن لانگ و شورت چیست؟ (Long & Short Position)
اشاره کردیم که در معاملات فیوچرز، امکان کسب سود از افزایش یا کاهش قیمت ارزهای دیجیتال وجود دارد. اساس معاملات قرارداد آتی ارز دیجیتال بر پیش بینی تریدر از روند قیمت رمز ارزها در آینده استوار است. دو نوع پوزیشن معاملاتی برای قراردادهای آتی وجود دارد که عبارتاند از:
- پوزیشن لانگ یا خرید: اگر تصور میکنید که در آینده قیمت ارز دیجیتال افزایش مییابد باید پوزیشن لانگ باز کنید.
- پوزیشن شورت یا فروش: اگر تصور میکنید که در آینده قیمت ارز دیجیتال کاهش مییابد باید پوزیشن شورت باز کنید.
📝بیشتر بدانیم: فیوچرز چیست؟
در صورتی که پیشبینی شما درست از آب دربیاید، سود خواهید کرد و در غیر این صورت متضرر میشوید. برای روشن شدن مفهوم پوزیشن لانگ و شورت در معاملات فیوچرز بد نیست که یک مثال را بررسی کنیم. فرض کنید معاملهگر A یک پوزیشن لانگ بیت کوین روی قیمت 60 هزار دلار برای بیت کوین باز میکند.
در ادامه فرض کنید که شاهد افزایش قیمت بیت کوین باشیم و این رمز ارز به قیمت 61000 دلار برسد. در این حالت، با بستن پوزیشن معاملاتی، تریدر A مبلغ 1000 دلار سود میکند. اما اگر قیمت بیت کوین کاهش پیدا کند و به 59000 دلار برسد، بعد از بستن پوزیشن، مبلغ 1000 دلار از مارجین پوزیشن کسر میشود. البته باید توجه داشته باشید که تریدرها در معاملات فیوچرز از لوریج یا اهرم معاملاتی هم استفاده میکنند. در این صورت میزان سود و زیان هر پوزیشن باید در عدد لوریج ضرب شود.
تفاوت پوزیشن لانگ و شورت
تفاوت پوزیشن لانگ و شورت در جهت معامله است. شما با انتخاب جهت پوزیشن معاملاتی، پیشبینی خود نسبت به افزایش یا کاهش قیمت دارایی را مشخص میکنید. در ادامه، اگر تغییر قیمت مشابه شرایط پیشبینی شده باشد، سود بهدست میآورید و در غیر این صورت، ضرر خواهید کرد. معمولا باز و بسته کردن پوزیشن های معاملاتی لانگ و شورت فیوچرز، شرایط کاملا یکسانی در صرافیهای ارز دیجیتال دارد.
نکات مهم پوزیشن لانگ و شورت
در این قسمت از آموزش پوزیشن لانگ و شورت در معاملات فیوچرز لازم است به چند اصطلاح مهم و پرکاربرد اشاره کنیم. شما هنگام ثبت سفارش در صرافیهای ارز دیجیتال با این موارد روبهرو میشوید و باید آشنایی کافی با آنها داشته باشید.
اهرم معاملاتی (Leverage)
این امکان وجود دارد که در معاملات فیوچرز با قرض گرفتن دارایی دیگران شانس خود را برای کسب سود افزایش دهید. برای این منظور از اهرم یا لوریج استفاده میشود.
📝بیشتر بخوانیم: لوریج چیست؟
به عنوان مثال فرض کنید یک پوزیشن لانگ با اهرم معاملاتی 10 باز میکنید. اگر در زمان بستن پوزیشن، قیمت ارز دیجیتال 10 درصد افزایش پیدا کرده باشد، سود شما از محل معامله 100 درصد میشود. اما به همان نسبت که اهرم معامله میزان سود را افزایش میدهد، ریسک آن را نیز بالا میبرد. به نوعی که اگر قیمت ارز دیجیتال در جهت عکس پیشبینی شما حرکت کند، متحمل ضررهای بیشتری خواهید شد.
مارجین (Margin)
به میزان سرمایهای که به عنوان وثیقه برای باز کردن پوزیشن معامله فیوچرز نزد صرافی قرار میدهید، مارجین میگویند. اهرم معاملاتی نیز بر اساس میزان مارجین تریدر تعیین میشود. اگر از اهرم برای باز کردن پوزیشن استفاده نکنید، مارجین در واقع همان سایز پوزیشن معاملاتی را نشان میدهد. هر صرافی ارز دیجیتال قوانین خاصی در خصوص مارجین در معاملات فیوچرز دارد که حتما باید مد نظر داشته باشید.
لیکویید شدن (Liquidation)
اگر بعد از باز کردن پوزیشن معاملات فیوچرز، قیمت در خلاف جهت پیشبینی شما تغییر کند، تا زمانی پوزیشن باز میمانند که ضرر بیشتر از مارجین نشود. به محض اینکه ضرر شما به مقدار مارجین برسد، پوزیشن به صورت خودکار بسته میشود که از این اتفاق تحت عنوان لیکویید شدن یاد میشود.
مارجین کراس و ایزوله (Cross & Isolated Margin)
در زمان باز کردن پوزیشن معاملات فیوچرز در صرافیها معمولا 2 گزینه کراس و ایزوله پیش روی شما قرار میگیرد. با انتخاب گزینه ایزوله صرفا همان مقدار مارجین تعیین شده از سوی شما برای باز نگهداشتن پوزیشن اختصاص مییابد. اما در صورتی که میخواهید جلوی لیکویید شدن معامله را بگیرید، میتوانید از گزینه کراس استفاده کنید. با انتخاب این گزینه کل موجودی شما در حساب فیوچرز صرافی به عنوان مارجین برای پوزیشن استفاده میشود. باید توجه داشته باشید که انتخاب کراس مارجین ریسک بالایی را به همراه دارد.
کلام پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که منظور از پوزیشن لانگ و شورت چیست و چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند. قبل از پایان لازم است تاکید کنیم که معاملات فیوچرز ریسک به مراتب بالاتری در مقایسه با معاملات اسپات ارز دیجیتال دارند. نوسانات قیمت شدید ارزهای دیجیتال باعث میشود که گاهی اوقات کنترل شرایط برای تریدرها سخت شود. به همین دلیل تنها تریدرهای حرفهای و باتجربه در معاملات فیوچرز شانس موفقیت دارند.