معاملهگران حرفهای توصیه میکنند برای ترید ارز دیجیتال، حتما نیم نگاهی به دفترچه سفارش صرافیها بیندازید. این کار به شما کمک میکند تا با نوع سفارشهای ثبت شده توسط سایر معاملهگران آشنا شوید. گاهی اوقات بعضی از سفارشها با حجم بالایی در قیمت خاصی ثبت میشوند. این سفارشها در روندهای نزولی یا صعودی نقش حمایت یا مقاومت را به صورت مقطعی ایفا میکنند. اهمیت شناسایی این گونه سفارشها برای نوسانگیران و اسکالپرها به مراتب بیشتر است.
در عین حال باید توجه داشته باشید که بررسی دفترچه سفارش صرافیهای ارز دیجیتال خالی از ریسک نیست. گاهی اوقات برخی از معاملهگران دامهایی را از طریق ثبت سفارشهای غیرواقعی برای دیگران پهن میکنند. اینجاست که پای یک مفهوم مهم به نام اسپوفینگ (Spoofing) به میان میآید. اگر کنجکاو هستید که درباره اسپوفینگ ارز دیجیتال اطلاعات بیشتری بهدست بیاورید، حتما تا پایان این مطلب را دنبال کنید.
اسپوفینگ چیست؟
اسپوفینگ (Spoofing) در بازار ارزهای دیجیتال فرآیندی است که طی آن برخی از معاملهگران سعی میکنند تا دیگران را فریب دهند. برای این منظور سفارشهای غیرواقعی یا جعلی را در دفترچه سفارش صرافی ثبت میکنند. مشخصه این سفارشها، حجم بالای آنهاست. این اوردرها به صورت مصنوعی ثبت میشوند و صرفا هدف ایجاد توهم خوشبینی یا بدبینی نسبت به روند قیمت ارز دیجیتال در دیگر معاملهگران را دنبال میکنند.
نکته مهم این است که معاملهگران هیچگاه قصد پر کردن این سفارشها را ندارند. تنها به دنبال فریب دادن سایرین هستند. در نتیجه عدهای به دام آنها میافتند و نسبت به خرید یا فروش ارز دیجیتال اقدام میکنند. غافل از اینکه به محض حرکت قیمت به سمت مد نظر سوء استفادهگران، سفارش خود را لغو میکنند. این اقدام که متاسفانه در صرافیهای جریان اصلی با حجم معاملات بالا رایج است، اصطلاحا تحت عنوان اسپوفینگ شناخته میشود.
آیا حملات اسپوفینگ تنها در بازار رمز ارزها رخ میدهند؟
حملات اسپوفینگ تنها مختص به بازار ارز دیجیتال نیست. بلکه در یک بازار مانند فارکس یا حتی بعضا بورس ایران نیز چنین اقداماتی مشاهده میشود. در عین حال باید توجه داشته باشید که اسپوفینگ در بازار ارزهای دیجیتال خیلی بیشتر از سایر بازارهای مالی شایع است. دلیل این موضوع را باید در یک ویژگی ذاتی ارزهای دیجیتال جستجو کرد. رمز ارزها نوسانات قیمت بسیار زیادی را تجربه میکنند.
نوسانات قیمتی که بعضا در عرضه چند ثانیه تا چند ساعت یک رمزارز دچار تغییر و تحولات عجیبی میکنند. چنین اتفاقاتی در بازار رمز ارزها کاملا رایج است. این واقعیت باعث میشود تا فرصت مناسب در اختیار سوء استفاده کنندگان برای عملیاتی کردن حملات اسپوفینگ قرار بگیرد. تجربه نشان میدهد هرچه مارکت کپ و حجم معاملات روزانه یک ارز دیجیتال کمتر باشد، احتمال پیادهسازی اسپوفینگ در آن افزایش پیدا میکند.
آیا واش تریدینگ همان اسپوفینگ است؟
بسیاری از مواقع، کلاهبرداران برای اجرای موفقیت آمیز اسپوفینگ، کارهای پیچیده دیگری را در دستور کار قرار میدهند. واقعیت از این قرار است که تنها ثبت سفارشهای غیرواقعی با حجم بالا نمیتواند معاملهگران زیادی را فریب دهد. به همین دلیل کلاهبرداران از یک حقه دیگر به نام معامله شستشو (Wash Trading) به عنوان مقدمهای برای اجرای اسپوفینگ بهره میگیرند.
📝بیشتر بدانیم: صرافی ارز دیجیتال چیست؟
حتما میپرسید که منظور از واش تریدینگ چیست؟ گاهی اوقات کلاهبرداران با چند حساب کاربری اقدام به خرید و فروش در یک صرافی میکنند. در واقع از طریق معاملات بین حسابهای کاربری خود، نوعی حس تقاضا کاذب در بازار ایجاد میکنند. به این ترتیب حجم معاملات به صورت غیرواقعی افزایش پیدا میکند. موضوعی که تبدیل به پاشنه آشیل بسیاری از معاملهگران میشود.
افزایش حجم معاملات از یک سو و همچنین ثبت سفارشهای سنگین در قیمتهای خاص از سویی دیگر، در کنار هم باعث فریب خوردن بسیاری از تریدرها میشوند. به همین دلیل است که اسپوفینگ و واش تریدینگ معمولا به صورت همزمان در یک صرافی اجرا میشوند.
راهنمای جلوگیری از حملات اسپوفینگ
شاید خواندن مطلب تا به اینجا یک ترس بزرگ را در دل شما نشانده باشد. حتی ممکن است تصمیم گرفته باشید که از این پس دیگر دفترچه سفارش صرافیها را برای معامله کردن زیر نظر نگیرید. سوال اصلی این است که آیا واقعا راهی برای تشخیص اسپوفینگ و جلوگیری از افتادن در دام آن وجود ندارد؟
اولین نکتهای که باید بدانید آن است که بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال معتبر، اسپوفینگ را اقدامی غیرقانونی قلمداد میکنند. معمولا این موضوع به صراحت در صفحه قوانین و مقررات صرافیها ذکر میشود. هدف صرافیها از این اقدام، صیانت از مشتریان خود در مقابل کلاهبرداران است. بنابراین بهتر است که تنها در صرافیهایی معامله کنید که تلاش خود را برای جلوگیری از اسپوفینگ به کار میگیرند. اما همانطور که اشاره کردیم، بعضا کلاهبرداری توسط یک نفر صورت نمیگیرد. بلکه یک تیم با همکاری هم یا حتی به کمک رباتهای اختصاصی سفارشهای غیرواقعی را روی قیمت خاص در صرافی ثبت میکنند. در این حالت بدیهی است که صرافیها از شناسایی کلاهبرداران ناتوان خواهند بود.
مهمترین راه برای جلوگیری از افتادن در دام اسپوفینگ، توجه به یک نکته کلیدی است. آنچه در دفترچه سفارش صرافی مشاهده میکنید باید از منظر تحلیل تکنیکال و بنیادی، تایید شود. مثلا ثبت سفارشهای با حجم بالا دقیقا روی خطوط حمایت و مقاومت بلند مدت یک ارز دیجیتال کاملا طبیعی است. همچنین انتشار یک خبر مهم درباره ارز دیجیتال خاصی میتواند منجر به افزایش تقاضای خرید و فروش در بازار شود.
📝بیشتر بدانیم: بهترین اندیکاتور خطوط حمایت و مقاومت
اگر بههر دلیل گزارههای تحلیل تکنیکال و بنیادی، سفارشهای ثبت شده در دفترچه سفارش صرافی را تایید نکردند، باید دست به عصا حرکت کنید. چراکه ممکن است نهنگها دامی را برای شما و سایر معاملهگران پهن کرده باشند.به عنوان یک توصیه کلی هم پیشنهاد میکنیم در معامله شت کوینها و ارزهای دیجیتال با حجم معاملات و مارکت کپ پایین نهایت احتیاط را بهخرج دهید. بسیاری از کلاهبرداریهای اسپوفینگ روی این گروه از رمز ارزها انجام میشوند.
کلام پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که اسپوفینگ ارز دیجیتال چیست و چگونه اجرا میشود. واقعیت از این قرار است شما بهعنوان یک تریدر ارز دیجیتال همواره در معرض Spoofing قرار دارید. همانطور که میدانید، تاثیر احساسات و رفتارهای دستهجمعی روی تغییر قیمت ارزهای دیجیتال نسبت به سایر بازارهای مالی بهمراتب بیشتر است. بههمین دلیل باید تمام تلاش خود را بهکار بگیرید تا جای ممکن از رفتارهای هیجانی بپرهیزید. بهاین ترتیب میتواند تا حد زیادی خود را از گرفتار شدن در دام کلاهبرداران مصون بدارید.