پوزیشن (Position) یکی از پرتکرارترین اصطلاحاتی است که شما بهعنوان معاملهگر در بازار ارز دیجیتال با آن روبهرو میشوید. گاهی اوقات این اصطلاح آنقدر تکرار میشود که افراد خیلی به معنیاش توجه نمیکنند. اگر شما کنجکاو هستید که منظور از پوزیشن چیست و انواع آن در معامله ارزهای دیجیتال به چند دسته تقسیم میشود، این مطلب را تا پایان دنبال کنید.
پوزیشن در ارز دیجیتال چیست؟
اصطلاح پوزیشن یا موقعیت معاملاتی بیشتر برای معاملات فیوچرز ارز دیجیتال بهکار میرود. وقتی وارد یک معامله فیوچرز میشوید، در واقع یک پوزیشن معاملاتی باز میکنید. اندازه پوزیشن معاملاتی، تعداد ارز دیجیتال مد نظر برای اجرای معامله بین دو طرف است.
البته همانطور که میدانید در معاملات فیوچرز، خبری از جابهجایی مالکیت رمز ارزها نیست. بلکه دو طرف پوزیشن معاملاتی صرفا یک قرارداد را در ازای وجه تضمین یا مارجین مشخص امضا میکنند. این معامله روی پیشبینی افزایش یا کاهش قیمت ارز دیجیتال منعقد میشود. بسته به اینکه قیمت رمز ارز افزایش یا کاهش پیدا کند، یک صرف معامله سود میکند و طرف دیگر متضرر خواهد شد.
انواع پوزیشن چیست؟
تا اینجا بررسی کردیم که منظور از پوزیشن چیست. باید توجه داشته باشید که در معاملات فیوچرز ارز دیجیتال با دو نوع پوزیشن معاملاتی روبهرو هستید. در ادامه بهبررسی پوزیشنهای لانگ و شورت در معاملات ارز دیجیتال میپردازیم.
1. پوزیشن لانگ (Long Position)
اگر پیشبینی میکنید که قیمت ارز دیجیتال مد نظر نسبت به محدوده فعلی افزایش خواهد یافت، باید بهسراغ پوزیشن لانگ یا خرید بروید. بنابراین کسی که پوزیشن لانگ باز میکند در واقع دیدگاه گاوی یا صعودی نسبت به بازار دارد. در نتیجه اگر قیمت ارز دیجیتال مطابق پیشبینی او افزایش پیدا کند، سود بهدست میآورد. اما اگر قیمت رمز ارز کاهش پیدا کند، متضرر خواهد شد. بههمین دلیل تریدرها تلاش میکنند تا با شناسایی کمترین و بیشترین قیمت ارز دیجیتال در یک روند، بهترین نقاط برای ورود و خروج در پوزیشن لانگ را بیابند.
2. پوزیشن شورت (Short Position)
اگر پیشبینی میکنید که قیمت ارز دیجیتال مد نظر نسبت به محدوده فعلی کاهش خواهد یافت، باید بهسراغ پوزیشن شورت یا فروش بروید. بنابراین کسی که پوزیشن شورت باز میکند در واقع دیدگاه خرسی یا نزولی نسبت به بازار دارد. در نتیجه اگر قیمت ارز دیجیتال مطابق پیشبینی او کاهش پیدا کند، سود بهدست میآورد. اما اگر قیمت رمز ارز افزایش پیدا کند، متضرر خواهد شد. بههمین دلیل تریدرها تلاش میکنند تا در بالاترین قیمت ارز دیجیتال در یک روند نزولی وارد پوزیشن شورت و در کمترین قیمت از آن خارج شوند.
اصطلاحات پوزیشن معاملات فیوچرز ارز دیجیتال
هنگام باز و بسته کردن پوزیشن معاملات فیوچرز در یک صرافی با مجموعهای از اصطلاحات سروکار خواهید داشت که لازم است با آنها آشنایی کافی داشته باشید. در اینجا به معرفی تعدادی از پرکاربردترین مفاهیم پوزیشن معاملات فیوچرز در ارز دیجیتال میپردازیم.
مارجین (Margin)
به میزان پول یا ارز دیجیتال که به عنوان وثیقه برای باز کردن پوزیشن معامله فیوچرز نزد صرافی قرار میدهید، مارجین میگویند. هر صرافی ارز دیجیتال قوانین خاصی در خصوص مارجین در معاملات فیوچرز دارد که حتما باید قبل از باز کردن پوزیشن آنها را مطالعه کنید.
اهرم (Leverage)
این امکان وجود دارد که در پوزیشن معاملات فیوچرز با قرض گرفتن دارایی دیگران شانس خود را برای کسب سود افزایش دهید. برای این منظور از ابزاری تحت عنوان اهرم یا لوریج استفاده میشود. به عنوان مثال فرض کنید یک پوزیشن لانگ با اهرم معاملاتی 10 باز میکنید. اگر مارجین اولیه شما 100 تتر باشد، در نتیجه با اهرم 10، پوزیشن معاملاتی با 1000 تتر باز میشود.
اگر در زمان بستن پوزیشن، قیمت ارز دیجیتال 10 درصد افزایش پیدا کرده باشد، سود شما از محل معامله 100 درصد میشود. اما به همان نسبت که اهرم معامله میزان سود را افزایش میدهد، ریسک آن را نیز بالا میبرد. به نوعی اگر قیمت ارز دیجیتال در جهت عکس پیشبینی شما حرکت کند، متحمل ضررهای بیشتری خواهید شد.
لیکویید شدن (Liquidation)
اگر بعد از باز کردن پوزیشن معاملات فیوچرز، قیمت در خلاف جهت پیشبینی شما تغییر کند، تا زمانی پوزیشن باز میماند که ضرر بیشتر از مارجین نشود. به محض اینکه ضرر شما به مقدار مارجین برسد، پوزیشن به صورت خودکار بسته میشود که از این اتفاق تحت عنوان لیکویید شدن یاد میشود. دقت داشته باشید که هر چه اهرم بالاتری انتخاب کنید، ریسک لیکویید شدن پوزیشن معاملاتی افزایش پیدا میکند.
کراس و ایزوله مارجین (Cross & Isolated Margin)
در زمان باز کردن پوزیشن معاملات فیوچرز در صرافیها معمولا گزینه کراس و ایزوله پیش روی شما قرار میگیرد. با انتخاب گزینه ایزوله صرفا همان مقدار مارجین تعیین شده از سوی شما برای باز نگهداشتن پوزیشن اختصاص مییابد. اما در صورتی که میخواهید جلوی لیکویید شدن معامله را بگیرید، میتوانید از گزینه کراس استفاده کنید. با انتخاب این گزینه کل موجودی شما در حساب فیوچرز صرافی به عنوان مارجین برای پوزیشن استفاده میشود. البته باید توجه داشته باشید که این کار، ریسک معاملات فیوچرز را افزایش میدهد.
کلام پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که منظور از پوزیشن چیست و انواع پوزیشن لانگ و شورت در معاملات فیوچرز را توضیح دادیم. همانطور که شاهد بودید، معاملات فیوچرز رمز ارزها، دو سویه هستند. به این معنی که فرصت کسب سود از افزایش و کاهش قیمت ارزهای دیجیتال وجود دارد. این موضوع کمک میکند تا امکان فعالیت در بازارهای صعودی و نزولی برای معاملهگران فراهم شود. البته در عین حال باید توجه داشته باشید که ماهیت نوسانی ارزهای دیجیتال، ریسک معاملات فیوچرز را هم تا حد زیادی افزایش میدهد.