اگر شما هم تجربه سفر به یکی از زیباترین شهرهای ایران یعنی اصفهان را داشته باشید، مانند هر گردشگری، دلتان برای دیدار مجدد آن تنگ میشود. اگر در فصل پاییز هوس سفر به اصفهان دارید جای هیچ نگرانی نیست. جاهای دیدنی اصفهان در پاییز هم مانند فصل بهار جذاب و دیدنی است. در این متن، همسفر پادشاه فصلها شوید و گذار کوتاهی از مکانهای دیدنی اصفهان داشته باشید.
آب و هوای اصفهان در پاییز
شهر اصفهان با اینکه مناطق نیمه خشک ایران واقع شده است، با این حال، در پاییز سرد می شود و تبدیل به شهری دلپذیر با هوای دلپذیر می شود. دمای گرم تابستان در فصل پاییز در اصفهان خنک میشود و به ما اجازه میدهد تا میراث غنی این شهر تاریخی و مناظر طبیعی منحصربهفرد آن را غرق در سایههای پر جنب و جوش این فصل با ترکیبی از رنگهای جذاب ببینیم.
اصفهان در فصل پاییز به ویژه در ماههای ابتداییاش معتدل و دلانگیز است. طبیعت هزار رنگ و برگریزان پاییز هم جذابیت ویژهای به خیابانهای زیبای اصفهان و باغهای رنگارنگ آن داده است و فضایی زیبا برای عکاسی و ثبت لحظات به یادماندنی را بهوجود آورده است. فصل پاییز یکی از بهترین زمانهای سفر به اصفهان است، زیرا علاوه بر اینکه اصفهان در فصل پاییز چهره بسیار زیبایی به خود گرفته اثری از شلوغی جمعیت گردشگران هم در آن دیده نمیشود و همچنین هزینه سفر در این فصل ارزانتر از فصل بهار است.
جاهای دیدنی اصفهان در پاییز کدام اند؟
بهترین مکان برای تماشای برگ های پاییزی در اصفهان، بلوار چهار باغ و حاشیه رودخانه زاینده رود است که صحنه های دیدنی را به صورت تمام رنگی با لوکیشن های عالی برای عکاسی از جذابیت های فصل ارائه می دهند. اما ما در این متن سعی داریم شما را با مکانهایی که شاید نامشان کمتر به گوشتان خورده آشنا کنیم که در فصل پاییز بازدید از آنها خالی از لطف نیست و هیجان سفرتان را بیشتر میکنند.
علاوه بر میدان نقش جهان، پل خواجو، سی و سه پل، عالی قاپو اصفهان مملو از جاهای دیدنی در داخل و اطراف شهر است، بنابراین تا پایان متن همراه ما باشید تا دانشی جامعتر، سفری متفاوت و جذاب به اصفهان را در فصل پاییز برای خود رقم بزنید.
کلیسای وانک
کلیسای وانک کلیسایی ارمنی است که در منطقه جلفای نو در مرکز اصفهان واقع شده و نام “وانک” از کلمه ارمنی “صومعه” گرفته شده است. کلیسای وانک با توجه به فضای داخلی فوقالعادهاش، یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری اصفهان در تمامی فصول است. کلیسای وانک دارای یک محراب گنبدی شکل است که شباهت زیادی به مساجد ایرانی دارد، اما محراب هشت ضلعی و طاقچه برجستهاش آن را متمایز میکند. انواع سبک های ساختمانی که برای کلیسای جامع و اطراف آن استفاده شده در واقع انعکاسی از تاریخ این منطقه است. به همین دلیل کلیسای وانک همیشه مملو از گردشگران ایرانی و خارجی است.
باغ پرندگان اصفهان
در دهه 90 شهرداری اصفهان باغ پرندگان را تأسیس کرد و تا کنون این مکان زیر نظر سازمان تفریحی و رفاهی شهرداری می باشد. مساحت این منطقه بیش از 17000 متر مربع است و دارای یک حصار زنجیره ای بزرگ در اطراف آن است که پرندگان را قادر می سازد آزادانه در داخل باغ پرواز کنند. البته پرندگان شکارچی مانند عقاب، شاهین و جغد به دلیل امنیت سایر پرندگان نمی توانند خارج از قفس زندگی کنند. در این باغ بیش از 5000 پرنده از ایران و کشورهای دیگر مانند استرالیا، اندونزی، چین و تانزانیا جمع آوری شده اند.
علاوه بر این، در این باغ امکاناتی برای نگهداری انواع پرندگان فراهم شده است. برکهای زیبا برای پرندگان آبزی مانند اردک، فلامینگو و پلیکان ساخته شده است. برای پرندگانی نظیر طوطی که توانایی زندگی در هوای سرد زمستانی اصفهان را ندارند، قفسهای شیشهای با ویژگیهایی خاص، همچون گلخانه، در نظر گرفته شده است. همچنین، قفسهای فلزی برای نگهداری پرندگان شکارچی مانند عقاب، جغد و شاهین تعبیه شدهاند. صخرههایی نیز برای پرندگانی که بومی مناطق صخرهای و بیابانی هستند، مانند کبک و بلدرچین، در این باغ وجود دارد. بخشهای سرسبز و زیبا نیز برای پرندگان جنگلی نظیر طاووس و قرقاول از دیگر قسمتهای این باغ زیبا به شمار میرود.
شهر زیرزمینی نوش آباد
شهر کویری باستانی نوش آباد در 10 کیلومتری شمال کاشان و چند کیلومتری غرب آران و بیدگل قرار دارد. نوش آباد با میزبانی آثار متعددی از دوره های مختلف تاریخ ایران، به عنوان موزه ای در مقیاس یک شهر است. در قدیم قلعه ها و دژهای خشت و گلی اطراف نوش آباد را احاطه می کردند تا از شهر در برابر دشمنان محافظت کنند. نوش باد که احتمالاً بزرگترین شهر زیرزمینی کشف شده در جهان است، دارای شبکههای پیچیده است و راهروهای آن زیر کل شهر گسترده شده است.
پایین ترین سطح در حدود 20 متر در زیر زمین حفر شده است که دارای اتاقک ها و برخی تمهیدات لازم برای سکونت موقت بوده است. در حال حاضر دو ورودی اصلی برای دسترسی بازدیدکنندگان به شهر زیرزمینی نوش آباد در نظر گرفته شده است. یکی از آنها از طریق آب انبار تاریخی در بخش مرکزی شهر حفر شده است. هر ورودی شهر حدود 120 سانتی متر ارتفاع دارد و تنها یک نفر می تواند از آن عبور کند. همچنین لازم به ذکر است که در حال حاضر تنها سطح اول و برخی از قسمت های سطح دوم در دسترس بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
میدان عتیق اصفهان
میدان عتیق یا میدان کهنه، قرن ها نقطه کانونی شهر اصفهان بوده است. در قرن یازدهم که اصفهان پایتخت سلسله سلجوقیان بود، میدان اصلی و مرکز اصلی تجارت و زندگی اجتماعی شهر بود. تا زمانی که میدان نقش جهان در قرن هفدهم ساخته شود، میدان عتیق مرکز مهم شهر بود. اما حتی در آن زمان میدان عتیق به عنوان مرکز فعالیت های جزئی شهر اهمیت خود را حفظ کرد.
میدان عتیق با مسجد جامع در شمال، بازار قیصریه در غرب، مقبره هارون ولایت و مسجد علی در جنوب، و کاخهای سلجوقی در شرق، نمونه اولیه میدان باشکوه نقش جهان شاه عباس بوده است. این میدان دارای مجموعه ای از سازه های متعدد شامل پارکینگ خودروهای سواری، مغازه های قدیمی، مسجد ، مدرسه و کاروانسراست که در کنار محیط سرسبز و آبنما مکان مناسبی برای تفریح و گردش است.
حمام علیقلی آقا
حمام علی قلی آقا در اصفهان مسلما میتواند یکی دیگر از جاهای دیدنی اصفهان در پاییز برای گردش و جست و جو در تاریخ باشد. علیقلی آقا یکی از مهم ترین درباریون شاهان صفوی بود در سال ۱۱۲۵ این حمام زیبا را در کنار تعداد زیاد دیگری بنا در شهر اصفهان ساخت ، این حمام با دارا بودن دو سالن کوچک و بزرگ همراه با گرمخانه ، هشتی و رختکن از بهترین حمام های قدیمی ایران بشمار می رود. این بنا به تازگی توسط شهرداری اصفهان بازسازی شده و اکنون پذیرای بازدیدکنندگان است.
جاهای دیدنی اطراف اصفهان در فصل پاییز
اطراف اصفهان در پاییز بهشتی از رنگها و طبیعت بکر است. دریاچههای آرام، دشتهای گسترده و کوههای مهآلود، تجربهای فراموشنشدنی را برای عاشقان طبیعت فراهم میکنند. سکوت دلنشین این مناطق با صدای پرندگان و نسیم پاییزی همراه شده و هر گوشهای فضایی برای آرامش و عکاسی در اختیار میگذارد. از جذاب ترین و پرطرفدارترین جاهای دیدنی اصفهان در پاییز، بازدید از نواحی اطراف اصفهان است که به معرفی آنها میپردازیم.
کویر مرنجاب
مرنجاب یکی از مناطق محبوب علاقه مندان به کویر و کویر گردی است. مرنجاب با تپه های ماسه ای عظیم، دریاچه نمک، شب های دیدنی و دسترسی تقریبا آسان، یکی از محبوب ترین کویرهای ایران است. اگر حدود 60 کیلومتر به سمت شمال شرقی کاشان و شمال آران و بیدگل بروید، می توانید به این مکان برسید. با وجود اینکه محیطی خشن دارد، می توانید گیاهان نمک دوست فراوانی در این بیابان پیدا کنید. علاوه بر این، خانه برخی از پرندگان و خزندگان بیابانی مانند عقاب، مار و مارمولک است. بنابراین، بهتر است مراقب باشید!
یک ضرب المثل قدیمی وجود دارد که این مکان دائما در حال حرکت است، به همین دلیل به آن جزیره سرگردان می گویند. اگر این مکان اسرارآمیز را از دور تماشا کنید، شبیه یک کشتی غول پیکر در وسط دریایی از شن و ماسه است. شاید تعجب کنید اگر بشنوید در بعضی مواقع سال در این کویر باران می بارد! به دلیل نزولات جوی، سطح آب در این منطقه بالا می رود و می توانید مناظری خارق العاده از کویر مرنجاب را مشاهده کنید.
کاروانسرای مرنجاب نیز بنایی قدیمی در کویر مرنجاب است و در گذشته محل اقامت مسافران بوده است. مانند بسیاری دیگر از کاروانسراهای ایران، شاه عباس از سلسله صفویه دستور ساخت این مکان را داد که دارای 3500 متر مربع و دارای 29 اتاق است. این اقامتگاه درست در وسط جاده ابریشم واقع شده بود و شمال شرق ایران را به بخش های مرکزی مانند اصفهان متصل می کرده است.
دریاچه نمک آران و بیدگل
اگر قصد سفر به کویر مرنجاب را دارید یکی از جاذبه های نزدیک به این کویر دریاچه نمک معروف به دریاچه آران و بیدگل است. این دریاچه واقعاً دریاچه نیست و آب قابل توجهی در آن وجود ندارد مگر زمانی که باران می بارد. البته در سال های اخیر به لطف بارندگی های شدید، آب این دریاچه افزایش یافته و استفاده از کلمه دریاچه برای آن منطقی تر شده است زیرا در سال های گذشته با وجود خشکسالی های فراوان، این دریاچه تقریباً خشک بود. دریاچه نمک آران و بیدگل بزرگترین دریاچه نمک ایران است که بین استان های اصفهان، سمنان و قم قرار دارد.
این دریاچه حاصل شسته شدن نمک از زمین های اطراف در مدت زمان طولانی است، به طوری که مقادیر قابل توجهی نمک از قبل در دریاچه انباشته شده است. چندین راه دسترسی به دریاچه وجود دارد، اما شناخته شده ترین مسیر جاده کویر مرنجاب است. از مسیر آران و بیدگل تا کنار این دریاچه حدود 35 کیلومتر است که در انتهای جاده خاکی قرار دارد و اگر بخواهید با سرعت مناسب به دریاچه برسید از شهرستان آران و بیدگل حدود 2 ساعت زمان نیاز دارید.
درست قبل از کاروانسرای مرنجاب تابلوهایی وجود دارد که شما را به داخل دریاچه راهنمایی می کند و از این طریق می توانید به دریاچه برسید. دریاچه نمک در سمت چپ کاروانسرا و نزدیک به سنگریزه های کویر مرنجاب قرار دارد. در مواقع بارندگی و تجمع آب در دریاچه ورود به آن سخت و حتی غیرممکن است و بهتر است از دیدن دریاچه از راه دور لذت ببرید زیرا ورود با ماشین به دریاچه می تواند خطرناک باشد. یکی از جاذبه های دریاچه نمک، هشت ضلعی های زیبای آن است که در اثر تبخیر آب و خشک شدن سطح دریاچه ایجاد شده است.
صحنه ای که برای عکاسی عالی است از دیدن آن لذت میبرید. به خصوص در غروب خورشید، انعکاس نور بین کریستال های نمک و هشت ضلعی می تواند عکس های به یاد ماندنی را برایتان به ارمغان بیاورد. در داخل دریاچه در نزدیکی کاروانسرای مرنجاب کوهی کم ارتفاع وجود دارد که به جزیره سرگردان معروف است. علت این نامگذاری مربوط به پدیده سراب است که از فاصله دور در هوا معلق به نظر می رسد. امروزه علاوه بر جاذبه گردشگری، نمک این دریاچه نیز استخراج می شود و برای مصارف مختلفی مانند مصرف مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
کویر ورزنه
در جنوب شرقی استان اصفهان درست در کنار منتهی الیه شرقی رودخانه زاینده رود، کویر وسیعی را خواهید دید که به کویر ورزنه معروف است. ورزنه تا همین اواخر به دلیل داشتن دختران و زنانی که معمولاً چادر سفید که یک لباس اسلامی است، به سفیدترین شهر ایران معروف بود. کویر ورزنه در 105 کیلومتری اصفهان، بخش خشک استان اصفهان است. برای رسیدن به این کویر از تهران باید 5 ساعت و نیم رانندگی کنید. اگر در شهرستان ورزنه هستید باید 10 کیلومتر به سمت جنوب رانندگی کنید.
بیابان ها همیشه مقصدی جذاب برای کوله گردها یا گردشگران طبیعت بوده اند. کویر ورزنه مانند دیگر کویرها به ما اجازه می دهد ساعت ها بر روی شن های طلایی نرم قدم بزنیم و در سکوت دلنشین آن غرق شویم. در این صحرا می توانید سوار یکی از شترهای فراوان شوید. تجربه Zip Line در اینجا با تقریباً هر جای دیگری بسیار متفاوت است. موتورسواری و آفرود از دیگر گزینه های شما برای ایجاد احساس هیجان واقعی است. با دیدار از کویر ورزنه علاوه بر کویرگردی و بهره مندی از سکوت و آرامش منحصر بفرد کویری میتوانید از امکانات تفریحی این منطقه نیز لذت ببرید.
ارگ تاریخی مورچه خورت
ارگ باستانی مورچهخورت، بعد از ارگ بم به عنوان دومین ارگ مسکونی ایران شناخته میشود. این ارگ به علت موقعیت جفرافیایی و قرارگیری در شمال استان اصفهان، از آبوهوای گرمی برخوردار است؛ به همین سبب نیمهی دوم سال، مناسبترین زمان بازدید از آن محسوب میشود. پس هنگام سفر به اصفهان در پاییز ، فرصت تماشای این مکان تاریخی را از دست ندهید. همانطور که از نام این مکان برمیآید، ارگ باستانی مورچهخورت در روستای مورچهخورت اصفهان واقع شدهاست. این قلعهی خشتی منحصربهفرد با ۱۵ هزار متر مربع وسعت، ۳ دروازه و ۸ برج تدافعی دارد که خوشبختانه امروزه با تلاش سازمان میراث فرهنگی، بخشهایی از آن بازسازی شده است.
سخن پایانی
مکان های دیدنی اصفهان در پاییز از خیابان چهار باغ عباسی ، میدان نقش جهان، سی و سه پل و غیره گرفته تا دیدنی های اطراف اصفهان، همگی در دسترس شما هستند. اما ما در این متن سعی کردیم شما را با دیدنیهای دیگر اصفهان که در فصل پاییز مناسب تر هستند آشنا کنیم. مکانهایی که شاید نامشان را کمتر شنیده باشید ولی از جاذبههای منحصربفرد این شهر تاریخی محسوب میشوند. علاوه بر آن شهر اصفهان در هر فصلی رنگ و بوی خاص خود و اماکن گردشی آن هم فصل خودش را دارد.