سرمایه گذاری چیزی فراتر از خرید یک دارایی، نگهداری آن برای مدتی مشخص و فروش آن می باشد. عوامل زیادی در امر سرمایه گذاری دخیل اند و می توانند روی کیفیت و نتیجه آن تاثیر بگذارند. یکی از این عوامل، احساسات هستند که برای حصول یک سرمایه گذاری مطلوب باید کنترل شوند. البته این احساسات در تمامی بخش های زندگی انسان نقش آفرینی می کنند. بنابراین کنترل آن ها در امر سرمایه گذاری می تواند تمرینی برای سایر بخش های زندگی هم باشد.
البته شاید در نگاه اول، تاثیر احساسات در سرمایه گذاری چندان برای شما شفاف نباشد. به همین منظور ما در این مقاله به شرح کامل این موضوع می پردازیم تا بتوانید به خوبی اهمیت کنترل احساسات را درک کنید. در این راه از مثال هایی استفاده می کنیم که درک موضوع را برای شما راحت تر کند و حداکثر استفاده را از آن ببرید.
تاثیر کنترل احساسات در سرمایه گذاری
هر انسانی در زندگی خود رفتارهای مختلفی انجام می دهد که می تواند ناشی از احساسات و هیجانات او باشد. انتخاب، خرید، نگهداری و فروش یک دارایی می تواند نتیجه ترکیب این احساسات باشد. البته ممکن است همه احساسات شما در این امر دخیل نباشند یا حداقل میزان تاثیرگذاری آن ها فرق کند. به همین دلیل باید تاثیرگذارترین احساسات در امر سرمایه گذاری را بشناسید و روی آن ها کار کنید. اگر پیش از این هم سابقه سرمایه گذاری را داشته باشید، خواسته یا ناخواسته با این احساسات درگیر بوده اید. بعد از این هم این اتفاق ادامه دارد و شما تا انتهای مسیر خود در بازارهای مالی درگیر حس های مختلف می شوید. بنابراین باید یاد بگیرید که با کنترل خود، بهترین تصمیم ها را بگیرید.
با ذکر یک مثال، فرق کسی که اسیر احساسات خود می شود با کسی که می تواند آن ها را کنترل کند را به شما می گوییم. به طور مثال دوست شما پس از ریزش قیمت یک ارز دیجیتال دچار ترس می شود و سریعا آن را می فروشد. در همین حال شما به بررسی پروژه و ظرفیت های آن می پردازید و تحلیل ها و اخبار مربوط به آن را می خوانید. در کنار همه این ها لازم می بینید که سوابق قیمتی پروژه مورد نظر را هم بررسی کنید تا رفتار آن در طول زمان را ببینید. پس از این اقدامات به نتیجه متفاوتی می رسید و تصمیم می گیرید که به نگهداری دارایی خود ادامه دهید.
چند ماه بعد اوضاع عوض می شود و شما سودی چند برابری را دریافت می کنید. دوست شما که عجولانه تصمیم گرفت هم حسرت موقعیت از دست رفته خود را می خورد. این مثال به خوبی تاثیر کنترل احساسات را نشان می دهد. اما چه احساساتی در امر سرمایه گذاری بیشتر دخیل هستند؟
احساسات دخیل در سرمایه گذاری
هنگام سرمایه گذاری در یک بازار مالی چند احساس خاص بیش از سایرین به سراغ شما می آیند. ترس، طمع و اعتماد سه نمونه از این احساسات هستند. مصداق بارز ترس و اعتماد را در مثال بخش قبل دیدید. جایی که دوست شما مغلوب ترس شد و دارایی خود را از دست داد و شما با انتخاب حس اعتماد، سود مورد نظر خود را دریافت کردید. طمع نیز یک حس دیگر است که تقریبا نقطه مخالف ترس می باشد. این حس در بازار صعودی رخ می دهد و شما را مغرور می کند. احساس می کنید که با علم بی کران خود سود زیادی گرفتید و حالا می توانید این سود را بیشتر هم بکنید. پس به نگهداری بیش از حد دارایی خود ادامه می دهید تا جایی که دچار ضرر شوید.
اعتماد در این قسمت نیز خود را نشان می دهد و شما را از گرفتن تصمیم اشتباه نجات می دهد. شما در این شرایط باید با اعتماد به سودی که گرفتید و رضایت از آن، با فروش پله ای از بازار خارج شوید تا احتمال ضرر را به حداقل برسانید. اینگونه اگر قیمت باز هم افزایش پیدا کند، شما با بخش باقی مانده سرمایه خود سود می کنید. اگر هم روند تغییر کند چیزی را از دست نمی دهید و فقط سود شما مقداری کمتر می شود. بنابراین باید به استراتژی خود اعتماد کنید و جلوی ترس و طمع را بگیرید. البته همیشه هم استراتژی های شما کارساز نیست و ممکن است گاهی دچار اشتباه شوید. در این شرایط می توانید از نظر سایر متخصصین هم استفاده کنید و از همه اطلاعات موجود نتیجه درست را بگیرید.
چگونه احساسات و هیجانات خود را کنترل کنیم؟
استفاده از تجربه سرمایه گذاران بزرگ می تواند دید شما را درباره موقعیت های مختلف بازار تغییر دهد. به طور مثال در مقالات قبلی خواندید که توماس پیترفای علی رغم کاهش قیمت بیت کوین همچنان به خرید و هولد آن اشتیاق دارد. این در حالی است که بسیاری از سرمایه گذاران کوچک و کم تجربه رفتاری کاملا برعکس دارند و با ترس از بازار خارج می شوند. در این بین انتخاب با شماست که کدام رفتار را انجام دهید. رفتار اول حاصل سال ها تجربه یک بیلیونر دنیای سرمایه گذاری می باشد و گزینه دیگر انتخابی ناشیانه و احساسی است.
علاوه بر الگو گرفتن از سرمایه گذاران بزرگ، افزایش مطالعات هم می تواند به شما کمک کند. البته افزایش مطالعات به منزله اعتماد به دانش اندک نیست؛ چرا که در این شرایط حس غرور ایجاد می شود و مشکل جدیدی را به وجود می آورد. بنابراین باید با افزایش مطالعات بر ترس، طمع و غرور خود غلبه کنید و تصمیم های بهتری بگیرید.
گزینه دیگر شما برای کنترل احساسات و هیجانات، دوری از بازار است. اگر هر روز و هر لحظه بخواهید قیمت ها را چک کنید، نگرانی های جدیدی را برای خود به وجود می آورید.
- نکنه قیمت بیشتر از این بریزه! بذار برم بفروشم
- قیمت خیلی بالاتر از این هم میره. پس بذار فعلا نفروشم
این رفتارها می توانند مسیر سرمایه گذاری شما را منحرف کنند. بنابراین باید از آن ها دوری کنید تا بتوانید سرمایه گذاری مطمئن و خوبی را برای خود رقم بزنید.
از این مقاله چه آموختید؟
بدون کنترل احساسات، شانس شما برای دستیابی به یک نتیجه ایده آل به حداقل می رسد. بنابراین نباید از کنار این موضوع به سادگی رد شوید تا بتوانید نتیجه دلخواه را از سرمایه گذاری خود بگیرید. احساساتی نظیر ترس، طمع و غرور در این مسیر همواره شما را همراهی می کنند. هر چقدر که شما توانایی بیشتری در کنترل آن ها نشان دهید، موفق تر خواهید بود. با مطالعه سایر مقالات مربوط به سرمایه گذاری، می توانید توانایی خود را افزایش دهید و به مسیر درست سرمایه گذاری وارد شوید.