با افزایش تعداد کاربران و تراکنشها در شبکه اتریوم، سرعت پردازش تراکنشها به طور قابل توجهی کاهش و کارمزد تراکنشها نیز افزایش یافته است. البته ناگفته نماند که در سالهای گذشته تلاشهای قابل توجهی برای بهبود عملکرد اتریوم صورت گرفته است. نمونه این موضوع را میتوان در آپدیت دنکون (Dencun) مشاهده کرد. این آپدیت در روز 13 مارس 2024 در شبکه اصلی اتریوم اجرا شد و نقش مهمی در افزایش توان شبکه در پردازش تراکنشها دارد.
عنوان راه حل لایه دوم اتریوم به پروتکلها و شبکههای بلاک چین اطلاق میشود که بر روی بلاک چین اصلی اتریوم (لایه اول) اجرا میشوند و به منظور افزایش مقیاس پذیری، سرعت و کارایی آن طراحی شدهاند. این شبکهها میتوانند تراکنشها را خیلی سریعتر و با هزینه به مراتب کمتر در مقایسه با اتریوم پردازش کنند. بسیاری از شبکههای لایه دوم دارای توکنهای اختصاصی هستند. اگر به دنبال ایجاد سبد سرمایهگذاری متنوع در بازار هستید، بین ارزهای لایه دوم اتریوم میتوانید گزینههای مناسبی پیدا کنید. در این مطلب قصد داریم به معرفی لیست ارزهای لایه دوم اتریوم بپردازیم.
انواع راه حل لایه دوم اتریوم چیست؟
به زبان ساده، یک شبکه لایه دوم، تراکنش را بیرون از زنجیره اصلی پردازش میکند. به همین دلیل بخشی از بار شبکه اصلی را کاهش میدهد و سپس تراکنشهای پردازش شده را در زمان مناسب به زنجیره اصلی انتقال میدهد. شبکههای لایه دوم اتریوم از یک راهحل مشخص برای ارتقای مقیاسپذیری بهره میگیرند. در یک دستهبندی کلی، انواع راهحلهای لایه دوم اتریوم را در 3 گروه زیر تقسیم میکنند:
1. کانال پرداخت (Payment Channel)
کانالهای پرداخت به دو طرف معامله اجازه میدهند تا بدون نیاز به ثبت هر تراکنش در بلاک چین اتریوم، با یکدیگر تراکنش انجام دهند. دو طرف معامله با قفل کردن مقداری ETH در یک قرارداد هوشمند، کانال را باز میکنند. طرفین میتوانند با امضای دیجیتال، تراکنشها را بین خود انجام دهند. در هر زمان، هر یک از طرفین میتوانند کانال را ببندند. در این حالت، وضعیت نهایی کانال در بلاک چین اتریوم ثبت میشود. به عبارت دیگر تنها اولین و آخرین تراکنش هر کانال پرداخت در بلاکچین اتریوم ثبت میشود و مابقی تراکنشها بدون نیاز به ثبت در شبکه اصلی صورت میگیرند. Raiden Network معروفترین شبکه لایه دوم اتریوم است که از این راهحل استفاده میکند.
2. زنجیره جانبی (Sidechain)
مهمترین شبکههای لایه دوم اتریوم به صورت زنجیره جانبی شبکه اصلی فعالیت میکنند. زنجیرههای جانبی بلاک چینهای مستقلی هستند که به بلاک چین اصلی اتریوم متصل میشوند. کاربران میتوانند داراییهای خود را از بلاک چین اتریوم به زنجیره جانبی منتقل کنند و تراکنشهایشان را در بستر این زنجیرهها بدون نیاز به ثبت در شبکه اصلی انجام دهند. در ادامه نیز هر زمان تصمیم گرفتند، دارایی خود را به شبکه اصلی اتریوم انتقال دهند. محبوبترین زنجیرههای جانبی اتریوم عبارتاند از:
- پالیگان
- آربیتروم
- آپتیمیسم
3. جمعآوری تراکنش ها (Transaction Batching)
سومین راهحل لایه دوم اتریوم برای حل مشکل مقیاسپذیری، جمع آوری تراکنشها است. در این حالت تراکنشها به جای پردازش جداگانه، به صورت دستهای جمعآوری میشوند. سپس یک امضای دیجیتال برای تایید کل دسته تراکنشها کافی خواهد بود. در نتیجه تراکنشها به صورت دستهای پردازش شده و سپس در بستر شبکه اتریوم ثبت میشوند. دو بلاک چین اصلی با راهحل جمع آوری تراکنشها در اکوسیستم اتریوم، Optimistic Rollups و ZK Rollups هستند.
بهترین ارزهای لایه دوم اتریوم
حال نوبت به معرفی بهترین توکنهای لایه دوم اتریوم میرسد. تمام ارزهای لایه دوم اتریوم مبتنی بر همین بلاک چین راهاندازی میشوند. مبنای ما برای معرفی این ارزهای دیجیتال، مارکت کپ رمز ارزها است. در حال حاضر، تنها 6 مورد از لیست توکن های لایه دوم اتریوم در جمع 100 رمز ارز برتر بازار کریپتوکارنسی قرار دارند. بر این اساس، بهترین ارزهای لایه دوم اتریوم طبق ارزش بازار در شهریور 1403 عبارتاند از:
1. ایمیوتبل (Immutable)
ایمیوتیبل یک زنجیره جانبی برای شبکه اصلی اتریوم است که از فناوری دانش صفر هم برای پردازش مطمئن تراکنشها استفاده میکند. این شبکه در سال 2018 راهاندازی شد. هر چند در سالهای اولیه چندان موفق نبود؛ اما از ابتدای سال 2023 مسیر رشد خود را آغاز کرد. موضوعی که در افزایش قیمت ارز دیجیتال ایمیوتبل نیز خود را نشان میدهد. در حال حاضر، بیشترین ارزش بازار در بین ارزهای لایه دوم اتریوم مربوط به ارز دیجیتال IMX به عنوان توکن بومی ایمیوتبل است.
2. منتل (Mantle)
منتل از راهحل جمعآوری تراکنشها به کمک فناوری رولآپ برای پردازش تراکنشهای اتریوم استفاده میکند. یکی از دلایل موفقیت شبکه منتل در ماههای گذشته، معماری ماژولار آن است که موجب شده فرآیندهای مختلف از اجرای تراکنش تا ذخیرهسازی دادهها بهصورت مستقل انجام بگیرند. ارز دیجیتال MNT، رمز ارز حاکمیتی و کاربردی این پروژه است که برای پرداخت کارمزد تراکنشها و برخورداری از حق رای در تصمیمگیریهای آن کاربرد دارد.
3. آربیتروم (Arbitrum)
آربیتروم (Arbitrum) یکی دیگر از شبکههای لایه دوم اتریوم است که برای افزایش مقیاسپذیری، سرعت و کارایی شبکه اتریوم طراحی شده است. آربیتروم میتواند تا 4000 تراکنش در ثانیه را پردازش کند که به طور قابلتوجهی بیشتر از اتریوم است. این شبکه هم از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکند.
4. آپتیمیسم (Optimism)
آپتیمیسم یکی دیگر از پروژههای لایه دوم اتریوم است که از نظر ماهیت وضعیت تقریبا مشابه آربیتروم دارد و برای میزبانی از برنامههای غیرمتمرکز طراحی شده است. آپتیمیسم میتواند تا 2000 تراکنش در ثانیه را پردازش کند.
5. پالیگان (Polygon)
شبکه پالیگان یک پلتفرم زنجیره جانبی است که برای افزایش مقیاسپذیری و کارایی شبکه اتریوم طراحی شده است. پالیگان میتواند تا 65000 تراکنش در ثانیه را پردازش کند که به طور قابلتوجهی بیشتر از اتریوم است.
پالیگان با اتریوم سازگار است و توسعهدهندگان میتوانند به راحتی dApps خود را از اتریوم به پالیگان منتقل کنند. پالیگان از مجموعهای از زنجیرههای جانبی که به بلاک چین اصلی اتریوم متصل هستند استفاده میکند. این شبکه از الگوریتم اجماع اثبات سهام برای تایید و اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. ارز دیجیتال پالیگان (POL) توکن بومی شبکه پالیگان (Polygon) است.
کلام پایانی
در این مطلب به معرفی لیست ارزهای لایه دوم اتریوم در سال 2024 پرداختیم. اگر بهدنبال سرمایهگذاری در آلت کوینها هستید، توکنهای لایه دوم اتریوم را حتما بهدقت بررسی کنید. برخی از این توکنها، پتانسیل قابل توجهی برای پیشرفت دارند. در عین حال باید توجه داشته باشید، در سالهای آینده تنها بخشی از شبکههای لایه دوم که از نظر فاندامنتال ارزشمند هستند، بهکار خود ادامه خواهند داد. بهنظر شما کدام ارزهای لایه دوم اتریوم ارزش سرمایهگذاری دارند؟