آمار رسمی از تعداد ایرانیان فعال در بازار کریپتوکارنسی وجود ندارد؛ اما از بررسی تحلیلها و نظرات کارشناسان این طور بر میآید که در کمترین حالت، بیش از 10 میلیون ایرانی در بازار رمز ارزها سرمایهگذاری کردهاند. این موضوع نشان میدهد که ارزهای دیجیتال تبدیل به یکی از گزینههای سرمایهگذاری ایرانیان طی سالهای اخیر شدهاند. یادگیری الفبای سرمایهگذاری در این بازار گام اول برای موفقیت است. در این مقاله آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال از صفر تا صد را عنوان خواهیم کرد.
چگونه ارز دیجیتال خرید و فروش کنیم؟
اولین موضوع در آموزش خرید ارز دیجیتال آن است که چه راههایی برای معامله رمز ارزها وجود دارد؟ شما به عنوان یک تریدر ایرانی در حال حاضر امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال از 4 روش را دارید. هر یک از این روشها، مزایا و معایب خاص خود را دارند که در اینجا بررسی میکنیم.
1. صرافی متمرکز خارجی
بیشترین حجم معاملات بازار کریپتوکارنسی در صرافیهای متمرکز انجام میشود. این صرافیها حدود 75 درصد خرید و فروش ارز دیجیتال در شبانهروز را مدیریت میکنند. این صرافیها توسط یک مجموعه متمرکز اداره میشوند. بسیاری از صرافیهای متمرکز خارجی ارز دیجیتال به دلیل محدودیتهای ناشی از تحریمها به کاربران ایرانی خدمات ارائه نمیکنند. ریسک خرید ارز دیجیتال بدون احراز هویت در این صرافیها هم بسیار زیاد است. به همین دلیل باید نهایت احتیاط را در کار کردن با سایت ارز دیجیتال خارجی رعایت کنید.
2. صرافی غیرمتمرکز خارجی
صرافی غیرمتمرکز یکی دیگر از راههای خرید و فروش ارز دیجیتال است. این صرافیها در بستر شبکههای بلاکچین راهاندازی شده و معاملات را به صورت خودکار با استفاده از قراردادهای هوشمند پردازش میکنند. کافیست کیف پول خود را به صرافی متصل کنید و سفارش خرید و فروش رمز ارز را به ثبت برسانید.
یکی از محدودیتهای بسیاری از صرافیهای غیرمتمرکز این است که امکان سفارشگذاری در قیمت مد نظر را به کاربران نمیدهند. بلکه در لحظه سفارشها را با بهترین قیمت بازار اجرا میکنند. ضمن اینکه تنها چند گزینه معدود هستند که از نظر نقدینگی در وضعیت مناسبی برای معاملات ارز دیجیتال قرار دارند.
از طرفی دیگر، بسیاری از پروژههای کلاهبرداری، توکنهای خود را از طریق صرافیهای غیرمتمرکز عرضه میکنند که تحت نظارت کمتری قرار دارند. ناگفته نماند که برای دسترسی به بسیاری از این صرافیها هم مجبور به تغییر آیپی سیستم رایانهای خود خواهید بود.
3. کیف پول ارز دیجیتال
بعضی از کیف پولهای ارز دیجیتال، صرافی داخلی هم دارند. به این معنی که علاوه بر نگهداری ارز دیجیتال میتوانید رمز ارزهای خود را معامله کنید. مثلا کیف پول تراست ولت را در نظر بگیرید. در این ولت هم امکان مبادله مستقیم رمز ارزها در صرافی داخلی وجود دارد.
نحوه خرید ارز دیجیتال با کیف پول تراست ولت ساده است. این کیف پول با تعدادی از تامین کنندگان نقدینگی در صرافیهای ارز دیجیتال همکاری میکند تا بستر خرید و فروش ارز دیجیتال فراهم کند. به عبارت دیگر وقتی در تراست ولت ارز دیجیتال میخرید، یعنی با واسطه از یک صرافی خرید خود را انجام میدهید.
در معاملات صرافی داخلی کیف پولهای ارز دیجیتال هم معمولا امکان تعیین قیمت برای خرید و فروش وجود ندارد. بلکه تبادل بر اساس بهترین قیمت لحظهای در بازار صورت میگیرند. موضوعی که برای بسیاری از تریدرها مطلوب نیست. ضمن اینکه بعضا به دلیل نوسانات قیمت به صورت لحظهای، معاملات با اختلاف زیادی نسبت به شرایط ایدهآل مد نظر شما انجام میشود.
4. صرافی ارز دیجیتال ایرانی
انتخاب صرافی ارز دیجیتال ایرانی برای معامله رمز ارزها بهترین گزینه پیش روی تریدرهای ایرانی است. کار کردن با یک صرافی آنلاین معتبر ایرانی ریسک مسدود شدن حساب کاربری را به صفر میرساند. به همین دلیل امنیت سرمایه شما تا حد زیادی تضمین میشود. ضمن اینکه نحوه خرید ارز از صرافی ایرانی بسیار ساده است و به راحتی با ریال میتوانید معاملات رمز ارزها را انجام دهید.
صرافیهای ایرانی همگی متمرکز هستند و در عین حال از مدلهای مختلف فروشگاهی و بازار معاملاتی نیز برای خرید ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند. شما میتوانید در صرافی های معتبر ایرانی، بسیاری از ارزهای دیجیتال محبوب را با ریال یا تتر خرید و فروش کنید.
مراحل خرید ارز دیجیتال از صرافی
نوبت به آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال از صرافی میرسد. صفر تا صد خرید ارز دیجیتال در یک صرافی ایرانی را میتوان در 4 مرحله زیر خلاصه کرد:
1. آموزش 0 تا 100 ارز دیجیتال
ارزهای دیجیتال یک بازار مالی با ویژگیهای منحصربهفرد است. هیچ یک از بازارهای مالی دیگر از جمله طلا و فارکس از نظر وابستگی به فناوری قابل مقایسه با بازار کریپتوکارنسی نیستند. بنابراین برای شروع فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال صرفا آشنایی با مفاهیم مالی از جمله تحلیل تکنیکال و بنیادی کفایت نمیکند. شما با مجموعهای از اصطلاحات تخصصی در این بازار مواجه هستید که هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود. بنابراین برای شناخت نحوه عملکرد ارزهای دیجیتال، چارهای به جز آشنایی نسبی با این اصطلاحات ندارید.
2. ثبت نام و احراز هویت در یک صرافی ارز دیجیتال
در گام سوم نوبت به انتخاب صرافی ارز دیجیتال میرسد. صرافی ارز دیجیتال یک پلتفرم آنلاین است که بستر لازم برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال را فراهم میکند. بسیاری از صرافیهای معتبر، خدمات خود را تنها در ازای احراز هویت در اختیار معاملهگران قرار میدهند. شما باید ضمن افتتاح حساب در صرافی، مدارک لازم برای احراز هویت را ارائه کنید. سپس میتوانید با شارژ حساب کاربری خود در صرافی، خرید و فروش ارز دیجیتال را آغاز نمایید.
3. انتخاب استراتژی معاملاتی
هر کس برای معاملهگری در بازارهای مالی نیاز به تدوین استراتژی معاملات شخصی خود دارد. پر بیراه نیست اگر بگوییم نمیتوان کسی را پیدا کرد که در یک بازار مالی بدون داشتن استراتژی معاملاتی خاص موفق به کسب سودهای پایدار شده باشد. اهمیت این موضوع در بازار ارزهای دیجیتال به مراتب بیشتر است؛ چرا که نوسانات قیمت در این بازار در مقایسه با سایر بازارهای مالی به مراتب بیشتر است.
مهمترین رکن در تدوین استراتژی معاملاتی در یک بازار مالی، مدیریت ریسک است. مدیریت ریسک نه تنها برای حفظ ارزش سرمایه بلکه برای کسب سود ضروری است. نمیتوان یک شیوه کلی را برای مدیریت ریسک معرفی کرد؛ چراکه راهکارهای مدیریت ریسک کاملا وابسته به معاملهگر است. عواملی مانند سن، میزان سرمایه، اهداف سرمایهگذاری، میزان ریسکپذیری، زمان و غیره بهعنوان مهمترین شاخصها در زمینه تعیین استراتژی مدیریت ریسک به شمار میروند.
4. شروع خرید و فروش ارزهای دیجیتال
بعد از پشت سر گذاشتن 3 مرحله نخست، میتوانید دست به کار شوید و معاملهگری را آغاز کنید. برخی از صرافیها امکان ایجاد پرتفوی دمو یا آزمایشی را به شما میدهند. به کمک این بخش میتوانید به صورت آزمایشی و بدون سرمایهگذاری واقعی اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال کنید.
این رویه کمک میکند تا علاوه بر آشنایی با نحوه خرید ارز دیجیتال به ارزیابی درستی از استراتژی معاملاتی خود دست پیدا کنید. در صورت وجود نقاط ضعف نیز میتوانید آنها را برطرف کنید. علاوه بر آن فرصت تمرین الفبای معاملهگری در بازار کریپتوکارنسی را نیز به دست خواهید آورد که تجربه ارزشمندی را برای شما رقم میزند.
برای آغاز خرید و فروش ارزهای دیجیتال در صرافیها حتما سبد سرمایهگذاری اختصاصی خود را تعیین کنید. تعداد ارزهای دیجیتال موجود در بازار بسیار زیاد هستند و طبیعی است که یک معاملهگر حرفهای و تماموقت هم نمیتواند از پس رصد همه آنها بربیاید. بنابراین باید با مطالعه و تحقیق، تعدادی از ارزهای دیجیتال معتبر و ارزشمند را شناسایی کرده و اصطلاحا در واچلیست خود قرار دهید. در ادامه سرمایه خود را برای خرید تعداد محدودی از آنها اختصاصی دهید. این رویه باعث میشود که ریسک سرمایهگذاری در بازار کریپتوکارنسی تا حدی کاهش پیدا کند.
کلام پایانی
در این مطلب، آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال با گوشی یا رایانه را بررسی کردیم. پیشنهاد میکنیم حتما درباره ریسکهای سرمایهگذاری در بازار رمز ارزها تحقیق کنید. هر چند کسب درآمد دلاری از این بازار خیلی شیرین است؛ اما باید توجه داشته باشید که بدون دانش تخصصی و کسب تجربه، شانس چندانی برای موفقیت نخواهید داشت. هر چقدر برای آموزش دیدن زمان بیشتری اختصاص دهید، شک نکنید که نتیجه بهتری هم خواهید گرفت.