تبریز، یکی از زیباترین و قدیمیترین شهرهای ایران که پر است از مکانهای تاریخی و گردشگری جذاب و فریبنده، مقصدی برای گردشگران در تمامی فصول محسوب میشود. این شهر زیبا با آب و هوایی گرم و خشک است که در زمستان سرد و برفی است. با این حال بسیاری از افراد به دلیل خلوتی و آرامش بیشتر ترجیح میدهند تا از جاهای دیدنی تبریز در زمستان دیدن کنند که البته مزایای خودش را دارد! بازدید از روستای کندوان و پیست اسکی سهند در زمستان جذابیت دیگری دارد که البته باید خودتان را آماده یک گردش برفی کنید! در ادامه این متن با ما همراه باشید تا شما را با دیدنیهای تبریز در زمستان آشنا کنیم.
تبریز، فصلی مهم از دفتر تاریخ ایران
تبریز شهری زیبا و وسیع در شمال غرب ایران است که به عنوان یکی از مهم ترین مراکز فرهنگی و تاریخی کشور شناخته می شود. این شهر با تاریخ کهن، طبیعت زیبا، معماری منحصر به فرد و اهمیت اقتصادی و فرهنگی خاص خود به مقصدی محبوب برای گردشگران و مسافران داخلی و خارجی تبدیل شده است. تبریز به عنوان مرکز ادبیات فارسی و پرورش شاعران نامداری چون شیخ بهایی، خاقانی و استاد شهریار شهرت دارد. همچنین تبریز با داشتن صنایع متنوع از جمله نساجی، قالی بافی و تولید کاشی و سرامیک به عنوان یکی از مراکز عمده اقتصادی ایران شناخته می شود. اگر می خواهید با دیدنی های تبریز آشنا شوید با ما همراه باشید.
جاهای دیدنی تبریز در زمستان کجاست؟
تبریز دارای آب و هوای نیمه خشک (زمستان های سرد و تابستان های گرم) است. در زمستان، دما می تواند به زیر صفر برسد و بارش برف در این شهر معمول است. از نظر آب و هوایی بهترین فصل برای بازدید از این شهر را میتوان فصل بهار دانست، با این حال همه چی بستگی به شما دارد! برخی از گردشگران ترجیح میدهند در فصولی به سفر بروند که مکانهای دیدنی آن شهر خلوت و کم رفت و آمد باشد.
اگر قصد سفر و بازدید از جاهای دیدنی تبریز در زمستان دارید، کوله و تجهیزات خود را آماده کنید و آماده یک ماجراجویی جذاب و خاص باشید. زمانی که در فصل زمستان به تبریز سفر میکنید به این معنی است که آماده بازدید از همه دیدنیهای تبریز در زمستان هستید! در ادامه به چند نمونه از مهمترین و مشهورترین جاهای دیدنی تبریز در زمستان اشاره میکنیم:
موزه ملی آذربایجان
موزه ملی آذربایجان در کاخ تاریخی معروف به خانه امیرنظام قرار دارد که مجموعه ای از آثار تاریخی و فرهنگی دوره های مختلف تاریخ ایران را به نمایش می گذارد. این موزه یکی از موزههای مهم تاریخی تبریز و یکی از مقاصد مهم گردشگری محسوب میشود و به بازدیدکنندگان این امکان را میدهد تا از آثار هنری و آثار تاریخی ارزشمند منطقه و کشور ایران دیدن کنند.
موزه ملی آذربایجان در سال 1306 تاسیس شد و از آن زمان به عنوان یکی از مهم ترین موزه های منطقه و آذربایجان شناخته شده است. این بنا در بنای تاریخی و زیبایی به نام خانه امیرنظام قرار دارد که به تنهایی یک شاهکار معماری محسوب میشود. این بنا ترکیبی از سبک های معماری آذربایجانی و روسی است و با کاشی های زیبا و سایر آثار هنری تزیین شده است.
موزه ملی آذربایجان دارای مجموعه های گسترده ای از آثار هنری و تاریخی است که شامل عناصری از تاریخ، هنر، ادبیات، موسیقی و فرهنگ آذربایجان و جمهوری آذربایجان می شود. این مجموعه ها شامل نقاشی ها، مجسمه ها، اسناد تاریخی، فرش های دستباف و بسیاری آثار هنری دیگر است. موزه ملی آذربایجان به بخش های مختلفی تقسیم می شود که هر کدام به جنبه خاصی از تاریخ و فرهنگ منطقه اختصاص دارد. برخی از بخش ها شامل تاریخ آذربایجان، هنر و معماری، ادبیات و موسیقی، فرهنگ عامیانه، نقاشی و هنر معاصر است.
موزه قاجار
در زمان ناصرالدین شاه، امیرنظام گروسی، یکی از رجال سیاسی و نویسندگان نامی دوره قاجار، عمارتی برای خود ساخت که تا به امروز برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. این بنا در دوران پهلوی به عنوان اداره املاک و در حوزه فرهنگی فعالیت می کرد. در سال 1370 پس از وارد شدن خسارات قابل توجه به این بنای تاریخی، سازمان میراث فرهنگی مرمت را آغاز کرد و در سال 1385 موزه قاجار به روی عموم باز شد.
این بنای دو طبقه با مساحت 3000 متر مربع، عمارتی باشکوه و حیرت انگیز است. طاق های محکم و زیبا، استخری بزرگ پر از آب و باغ هایی که با گل های معطر آراسته شده است، به جذابیت آن افزوده است. ترکیب حیاط اندرونی و بیرونی، پنجره های مشبک با شیشه های رنگارنگ و دیگر عناصر معماری، موزه قاجار را به یک شگفتی معماری تبدیل کرده است.
ارگ علیشاه تبریز (ارگ علیشاه)
یکی دیگر از جاهای دیدنی تبریز در زمستان، ارگ علیشاه است.، قلعه ای تاریخی واقع در استان آذربایجان شرقی ایران که قدمت ساخت آن به سال های ۷۱۸ تا ۷۳۹ هجری قمری برمی گردد. این قلعه یکی از قدیمی ترین و بلندترین دیوارهای تاریخی ایران است. ارگ عالیشاه معماری سنتی ایرانی را به نمایش می گذارد و از شاهکارهای هنر معماری ایران به شمار می رود. این بنا با دیوارهای قطور با برج های نظامی و دفاعی به منظور محافظت در برابر تهاجمات و با موقعیت استراتژیک ساخته شده که متاسفانه با گذشت زمان، به دلیل زلزله و جنگ های مداوم آسیب دیده است و بارها برای مرمت و بازسازی آن تلاشهایی صورت گرفته است.
ارگ علیشاه در ضلع جنوبی مرکز شهر تبریز و در مجاورت سایر جاذبه های گردشگری شهر از جمله مسجد جامع و بازار تاریخی قرار گرفته که دسترسی به آن را به راحتی میسر می کند. ارگ عالیشاه دارای بناهای گوناگون و معماری قابل توجهی از جمله انبارها، حجرهها، تالارها، حیاطها و برجها است. معماری آن را به سبک آذربایجانی مرتبط با منطقه آذربایجان نسبت می دهند. قدمت این سبک معماری به دوران پس از اسلام برمی گردد.
مغز متفکر این سازه خارقالعاده معمار تبریزی است که در ساخت این دیوار عظیم از مصالح جامد و تکنیکهای ساختمانی بسیار قوی استفاده کرده است. معماری این قلعه را سبک های معماری ایرانی با نقوش دیوارهای ضخیم، مناره های زیبا و پنجره های سنگی مزین به نقش های پیچیده مشخص می کند. در حال حاضر ارگ عالیشاه به عنوان موزه تاریخی تبریز شناخته می شود. این موزه آثار تاریخی، علمی و فرهنگی مربوط به تاریخ تبریز و منطقه را در خود جای داده است.
خانه موزه شهریار
به سختی می توان کسی را پیدا کرد که نام استاد شهریار را نشنیده باشد. محمدحسین بهجت تبریزی معروف به شهریار از شاعران بنام ایران و اهل تبریز بود. اشعار او همیشه در میان مردم این شهر و سراسر ایران شنیده می شود. اگر به ادبیات و فرهنگ فارسی علاقه دارید، پیشنهاد می کنیم بازدید از خانه شهریار را به لیست کارهای خود اضافه کنید. خانه شهریار به عنوان یک میراث مهم فرهنگی و ادبی در ایران شناخته می شود و نقش بسزایی در حفظ و ارتقای ارزش های ادبی و فرهنگی ایران دارد.
امروزه خانه شهریار یکی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی معروف تبریز به شمار می رود. این خانه در محله مقسودیه تبریز و متعلق به دوران پهلوی است. این خانه با مساحت 250 متر مربع و در دو طبقه (زیرزمین و طبقه فوقانی) گردشگران زیادی را که برای بازدید از این مکان زیبا به تبریز سفر می کنند را به خود جذب می کند. موزه خانه شهریار معماری خانه شهریار از معماری سنتی ایرانی الهام گرفته شده است.
حیاط و باغ با ورود به خانه فضایی بی نظیر ایجاد می کند و شما را به گذشته می برد. نمای آجری با پنجره های چوبی می تواند لحظات شما را در اینجا زیباترین، منحصر به فرد و پر جنب و جوش ترین کند. در این موزه زندگی و آثار شاعر شهریار به دقت به نمایش گذاشته شده است. وسایل شخصی، اشعار و مکاتبات وی با چهره های مشهور ادبی و فرهنگی و همچنین آثار تاریخی مربوط به وی در این موزه به نمایش گذاشته شده است. این موزه به عنوان یک مرکز فعال فرهنگی و هنری، میزبان رویدادهای فرهنگی مختلف از جمله نمایشگاه ها، کارگاه های آموزشی و مراسم ادبی و هنری است.
مقبره الشعرا
مقبره الشعراء یک جاذبه فرهنگی برای علاقه مندان به شعر و ادبیات است. آرامگاه بسیاری از شاعران صاحب نام ایرانی در این مکان قرار گرفته و سالانه گردشگران زیادی در تبریز از آن دیدن می کنند. شاعرانی چون: اسدی طوسی، قطران تبریزی، خاقانی شیروانی، مجدالدین بیلقانی، ظهیرالدین فاریابی، شاهپور نیشابوری شمس الدین سجاسی، ذوالفقار شیروانی، همام تبریزی سلمان ساواجی، قطب الدین شیرازی، تبریزی مغربی لسانی شیرازی و شکیبی تبریزی و شهریار در این مکان مدفون هستند.
مقبره الشعرا ترکیبی زیبا از معماری سنتی و مدرن ایرانی است. سردر و محراب بقعه با کاشی کاری های پیچیده و میناکاری های جذاب مزین شده است. دیوارهای داخلی مقبره الشعرا با اشعار و آثار شاعران مشهور و همچنین با نقاشی و خوشنویسی تزیین شده است. در ساخت این سازه از هر دو بتن و فلز استفاده شده است. یک سالن بزرگ مرکزی به همراه چند اتاق کوچکتر، فضای اصلی مقبره الشعرا را تشکیل میدهند.
مسجد جامع تبریز
مسجد جامع تبریز یکی از مشهورترین مساجد تاریخی و مذهبی ایران است که در شهر تبریز در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. این مسجد که به مسجد جامع نیز معروف است، یکی از نمادهای تاریخی و مذهبی تبریز به شمار می رود و تاریخ ساخت آن به دوره حمله مغول برمی گردد که در سال 707 هجری قمری توسط سلجوقیان بازسازی شد. این مسجد در طول تاریخ چندین بار تخریب و بازسازی شده است.
همچنین در دوره قاجار با همت ناصرالدین شاه، مسجد به زیبایی و از نظر فرهنگی مرمت شد. این مکان همواره در بین افراد مذهبی محبوب بوده و سالانه بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب می کند. مسجد جامع تبریز دارای طراحی معماری خیره کننده و فریبنده ای است. هر دو نمای داخلی و خارجی مسجد دارای اشکال هنری، گچ کاری، کاشی کاری های نفیس و مشبک های چوبی است که نشان دهنده ذوق و هنر معماران دوره قاجار است.
جاهای دیدنی اطراف تبریز در زمستان
بعد از گشت و گذار در شهر و بازدید از جاهای دیدنی تبریز در زمستان، بد نیست تا سری به اطراف این شهر بزرگ بزنید و کمی هم از بازدید از مناطق دیدنی و شگفت انگیز اطراف این شهر لذت ببرید!
آبشار آسیاب خرابه تبریز
اگر دوست دارید خود را از شلوغیهای شهر دور کنید و دل به طبیعت بکر بسپارید، آبشار آسیاب خرابه جلفا همان مکانی است که به آن احتیاج دارید. آسیاب خرابه که در لغت به معنی آسیاب آبی شکسته است در استان آذربایجان شرقی در نزدیکی شهرستان جلفا است. جریان آسیاب به دره ای می ریزد و آبشاری گسترده ایجاد می کند. این آبشار به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش، مقصدی بسیار محبوب برای طبیعتگردان است. آبشار آسیاب خرابه با ارتفاع 15 متر یکی از مناطق دیدنی آذربایجان شرقی و منطقه آزاد ارس است.
از آنجایی که خرابه های آسیاب آبی وجود دارد، این آبشار را آسیاب خرابه (آسیاب خرابه) می نامند. آسیاب خرابه (خرابه دیرمان) یکی از مناطق زیبای آذربایجان شرقی است که این نام به دلیل بقایای مخروبهای از آسیاب آبی است. نهری در این منطقه یافت شده که آب آن از کوه کیامه تامین می شود و در اطراف نهر درختان انجیر کاشته شده است. آب پس از تبدیل شدن به آبشاری زیبا در نهایت با رودخانه ای باریک مخلوط می شود و مسیر خود را به سمت پرده ای در ضلع شمالی ادامه میدهد.
آبشار آسیاب خرابه یکی از زیباترین مناطق آذربایجان شرقی است و این آبشار با خرابه های آسیاب آبی به آبشار آسیاب خرابه معروف است. آبشار آسیاب خرابه یکی از زیباترین مناظر آذربایجان شرقی است که در شهرستان جلفا و در نزدیکی مرز ایران و جمهوری آذربایجان واقع شده است. شاید تصور یک آبشار زیبا در کوه های نارنجی رنگ که سرسبزی ندارد سخت به نظر برسد. با این وجود این آبشار تمام این معادلات را به لرزه درآورده و تصویری متفاوت در دل طبیعت خلق کرده است.
قلعه بابک تبریز
قلعه بابک خرمدین معروف به قلعه بابک در 50 کیلومتری شمال اهرسیته قرار دارد. در ارتفاعات غربی رودخانه بزرگ قره سو منطقه ای به نام کالیبر قلعه بابک خرمدین بر فراز قله کوهی با ارتفاع حدود 2300 تا 2700 متر از سطح دریا قرار دارد. قلعه بابک، به قلعه باز و قلعه جمهوری نیز شهرت دارد که قلعه و مقر بابک خرمدین مورخ ایرانی بوده که در جریان قیام علیه دستگاه خلافت عباسی در قرن سوم هجری قمری آن را ساخته است. قلعه بابک بر فراز کوهی به ارتفاع 2600 متر در نزدیکی کلیبر ساخته شده است.
این قلعه در دوره ساسانیان و قبل از آن در عصر اشکانیان مورد استفاده قرار گرفته است. این قلعه نام خود را از بابک خرمدین رهبر وطن پرست و مبارز علیه مهاجمان عرب گرفته است. فاصله کلیبر تا قلعه بابک خرمدین حدود 3 کیلومتر است و باید از مسیرها و معابر خطرناک عبور کنید. قبل از رسیدن به دروازه قلعه و ورود به ساختمان دژ باید از راهی که به شکل گودال است و از سنگ های طبیعی منظم تشکیل شده است عبور کرد. فقط یک ظرفیت عبور وجود دارد و دو نفر به سختی می توانند از آن عبور کنند. فاصله تا بارو قلعه حدود 200 متر جلوتر از آن است.
از این نقطه اشتیاق این قلعه بزرگ و موقعیت خیره کننده آن باعث تعجب هر بیننده ای می شود. برای نفوذ به قلعه بابک خرمدین تنها راه ورود به دروازه اصلی است و امکان ورود به قلعه از کوه وجود ندارد. با عبور از دروازه ورودی پشت بارو برای رسیدن به قلعه اصلی، گذرگاهی باریک وجود دارد که در ارتفاع حدود 100 متری از ورودی قلعه می گذرد، مسیر سختی را از یک طرف به سمت دره با جنگل های فقیر می بینید. عمق آن حدود 400 متر است که دیوار به دره امتداد دارد.
از دیگر جاهای تفریحی تبریز در زمستان
از مشهورترین جاهای تفریحی تبریز که در تمامی فصول بازدید از آنها امکان پذیر است میتوان به بازار بزرگ تبریز، مجتمع تجاری تفریحی لاله پارک، پارک موزیکال تبریز، سرای دلفین های خوشحال، پارک آبی تبریز و پارک مینیاتور تبریز اشاره کرد. بازدید از پیست اسکی سهند در فصل زمستان نیز تجربهای شیرین و لذت بخش از اسکی در ارتفاعات کوهستانی و پوشیده از برف را برایتان رقم خواهد زد.
سخن پایانی
دیدنیهای تبریز در زمستان هم طرفداران خودش را دارد، از جاذبههای تاریخی و فرهنگی گرفته تا طبیعت بکر اطراف آن و مکانهای تفریحی متعدد، همگی در فصل زمستان هم با آغوش باز پذیرای گردشگران ایرانی و خارجی خواهند بود. اگر طرفدار سفر در فصلی خلوت و با آرامش بیشتر هستید، بازدید از جاهای دیدنی تبریز در زمستان هم تجربهای متفاوت و خاطره انگیز خواهد بود، کافی است با تجهیزات کافی و اطلاع از شرایط آب و هوایی سفر خود را آغاز کنید تا با خیالی آسوده از این شهر تاریخی دیدن کنید.